protocol zindelijkheid

Protocol zindelijk zijn bij het starten op basisschool Op Weg

Wanneer de kinderen bij ons op school komen verwachten we dat ze zindelijk zijn. Indien kinderen op de geplande instapdatum nog niet zindelijk zijn, gaan wij met ouders in overleg hoe de instroom op de basisschool opgepakt gaat worden. Mogelijk wordt de start op school uitgesteld. Pas als het kind overdag zindelijk is, kan het de gehele dag naar school. Met uitzondering van uitgestelde zindelijkheid door medische oorzaken.

Wanneer er sprake is van een medische indicatie ontvangen wij graag een kopie van de doktersverklaring op de eerste wen-dag. Wij kunnen dan samen met u duidelijke afspraken maken over het verschonen. We zullen daar uw hulp bij nodig hebben aangezien het voor een leerkracht onverantwoord is om een hele groep kleuters alleen te laten om uw zoon/dochter te verschonen. Wij willen graag samen met u zoeken naar werkbare stappen om uw kind zindelijk te maken.

Soms hebben kinderen, die al wel zindelijk zijn een terugval en gaan opeens weer in hun broek plassen. Dat kan een lichamelijke oorzaak hebben (een blaasontsteking). Maar heel vaak is de oorzaak ook spanning of stress, een ingrijpende gebeurtenis zoals de komst van een broertje of zusje, ziekte, spanningen in het gezin of school. Probeer te achterhalen of het kind ergens bang voor is en bedenk hoe je verandering in de situatie kunt brengen. Geef je kind op een positieve manier aandacht. Besteed niet teveel aandacht aan de zindelijkheid zelf.

Afspraken bij problemen met de zindelijkheid:

-de leerling heeft gewoon ondergoed aan; geen rompertje of luier.

-de leerling heeft voldoende schone kleding bij zich, ook graag sokken.

-bij voorkeur komt u als ouder zelf uw kind verschonen; wanneer u hiertoe niet in de gelegenheid bent zorgt u voor een persoon, die dit komt doen. Deze persoon is ook telefonisch bereikbaar. Als uw kind in zijn broek gepoept heeft wordt u altijd gebeld om te komen verschonen.

Wanneer er vragen zijn kunt u deze gerust stellen.

Ook advies rondom het zindelijk worden is altijd van harte welkom.

 

Team Op Weg